Arvot mekin ansaitsemme
Yrityksen arvot tai brändin ydinviestit. Avainsanat, vision rakennuspalikat tai kilpailuetutekijöiden tärkeimmät viestikärjet. Ne listataan netissä ja myyntipresentaatioissa ja niitä korostetaan rekrytilanteessa. Sanojahan ne vain ovat, mutta oikein käytettyinä sanoilla on valtava voima.
Olen vuosien saatossa ollut mukana monen yrityksen ydinviestien luomisprosessissa – louhimassa arvoja esiin ja lopulta kiteyttämässä niitä auki, ydinviesteiksi tai bränditarinan elementeiksi. Fakta on se, että yksittäiset sanat vain harvoin ovat täysin uniikkeja tai erottavat yrityksen muista, mutta jokaisen sanan tulkinnan tulisi ainakin sitä olla: aito, rohkea, viestinnän kilpailuetutekijä. Mutta – niin arvokasta kuin viestintä onkaan, en voi mitään sille, että olen kokenut riittämättömyyttä arvoprosessien jälkeen. Oikeastaan riippumatta lopputuloksesta: prosessista, yrityksestä ja kiteytetyistä arvoista, jään arvojen lanseerauksen jälkeen usein pohtimaan, että:
Muuttuvatko sanat koskaan teoiksi, aidoksi yrityskulttuuriksi? Vai onko projekti valmis sen jälkeen, kun arvot on luotu?
Arvoja ei voi tuputtaa eikä pakottaa, ne pitää elää todeksi. Yrityksen johto ei voi vain tiputtaa arvolistausta ylhäältä alas (tai edes viereensä) ja todeta, että ”tällaisia me haluamme olla”. Siinä, missä yritystä tulee johtaa kohti sen visiota, myös yrityskulttuuria tulee johtaa haluttuun suuntaan. Siinä onnistuakseen pitää löytää ne ihmiset, jotka uskovat samaan visioon – heidät, jotka omana itsenään luovat arvoa arvoille – tekevät niistä totta. Koska viimeksi pohdit, miten voisit parhaalla mahdollisella tavalla valjastaa omat arvosi, asiantuntemuksesi ja oman persoonasi mukaan yrityksen tarinaan?
Nykyään vaihdan välillä copywriterin hatusta toiseen ja kysyn edellisten kysymysten lisäksi coachina usein vielä tämän kysymyksen:
Mitä sinä tuot mukanasi tähän yritykseen ja sen tarinaan?
Työpaikkaa vaihtaessa on tervettä miettiä mitä uusi yritys antaa enemmän kuin nykyinen, miksi kannattaa ylipäätään vaihtaa työpaikkaa. Mutta melko pian kysymyksenasettelu kannattaisi kääntää toisinpäin: Mihin minä uskon, mitä minä osaan? Mitä minussa on sellaista, jota ilman tämä yritys ei voi tulla toimeen? Miten omat arvoni istuvat tämän yrityksen arvoihin – ja miten ne kiinnittyvät minulle asetettuihin tavoitteisiin? Miten teen omista arvoistani tiimille parasta mahdollista polttoainetta? Entä missä haluan kehittyä ja mitä minun kannattaisi itsessäni vahvistaa, jotta yltäisin omiin tai tiimini tavoitteisiin – tänään tai vuoden päästä?
Kirkastamalla itselleen omat työelämäarvot on valmiimpi sitoutumaan myös yrityksen arvoihin ja sitä kautta omiin valintoihinsa. Siksi sanat ja hyvätkään viestit eivät yksin riitä, vaan tarvitaan näkijöitä ja tekijöitä – ihmisiä, jotka uskovat itseensä ja siihen yhteiseen tarinaan.
Tällaisia pohtii Lekka tänään. Mitä mieltä – sinä siellä? Ja mitä tästä ajattelee Reframedin HR pro ja kaikissa muutosjohtamisen ja HR-skenen liemissä keitetty Saara? Heitän pallon sulle, sun vuoro. Anna palaa!
Arvo-terveisin,
Henna
Marketing pro Reframed
Kirjoittaja on Reframed Oy:n Co-Founder ja Business Coach, joka tekee vuorovedolla copywriterin ja coachin hommia, arvojenmetsästystä sanoina ja tekoina - niin valmentajana kuin kirjoittajanakin. Kirkastetaanko seuraavaksi sinun tai yrityksesi arvot? Lähetä viestiä, niin kaivetaan ne esiin!