Valmentava vuorovaikutus, mitä helkuttia se on?
Kaikki puhuvat siitä, mutta yllättävän harva tietää mistä lopulta on kyse. Vanavedessä puhutaan itsensä johtamisesta, valmentavasta johtajuudesta, ratkaisukeskeisyydestä, hyvistä kysymyksistä ja omista voimavaroista. Nyt kuulostaa jo tutummalta. Laitetaanko pakettiin tai pieneen pussiin?
Aihe on tärkeä, mutta liukas kuin saippua. Miksi kukaan haluaisi tulla valmentavaksi vuorovaikuttajaksi, kun meitä mitataan jossain muussa: tehokkuudessa, laadussa, asiakas- tai henkilöstötyytyväisyydessä tai euroissa. Työelämätaito se on aikaansaaminen ja luovuuskin, eikä niistä puhu enää kukaan.
Valmentava vuorovaikutus ei ole kauppatavaraa.
Se on tapa myydä – ja rakentaa luottamusta.
Olet sitten myyjä tai et, myyt itsesi joka päivä: tiimikavereille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Naapurille, vanhempainillan opelle ja omalle jälkikasvullesi. Oletko läsnä vai muualla? Kuuletko vai oletatko? Asetutko esittämään omia ajatuksiasi ja kysymään tavalla, joka saa vastauksen heti puolellesi?
Ajassa, jossa ilmassa roikkuu muitakin kuin niitä matalalla roikkuvia hedelmiä, taito kuulla se oleellisin voi juuri nyt olla käänteentekevää. Minkälaisessa tilassa syntyvät ne ideat, jotka ruokkivat luovuutta ja saavat näkemään asiat uudesta näkökulmasta? Oletko tietäjä vai tulkitsija, mahdollistaja vai ankeuttaja, kasvun vai konvention kannattelija? Kysy: Mitä kannattaisi tehdä seuraavaksi? Mitä se vaatisi, ketä siihen mukaan ottaisi? Entä mitä sitten tapahtuu – ja sen jälkeen? Kysy ja ole se, jolle halutaan ensimmäisenä tulla kertomaan. Kysymällä annat ilmatilaa ajatuksille ja ruokit uteliaisuutta, hyvää sellaista.
Saat sitä, mitä mittaat
Joskus ne tärkeimmät asiat tuntuvat liian yksinkertaisilta liike-elämän bullshit-bingoon. Data puhuu niin paljon helpommin kuin korvat kuuntelevat. Tiedolla johtaminen, läsnäolo ja luottamus – olisiko siinä avainsanoja tulevalle kaudelle?
Mitä, jos asettaisit itsellesi uuden tavoitteen: aktiivisen kuuntelun tavoitteen. Sen tuloksia voit mitata suoraan niillä tutuilla mittareilla: euroissa, hymyissä ja onnistumisissa.
Kirjoittaja on Henna Lekka, copywriter ja coach, joka haluaa oppia kuuntelemaan joka päivä vähän paremmin.