Oletko tiimisi sentteri vai luottopakki? Ota vuorovaikutus haltuun.

On toimialasi ja roolisi sitten mikä hyvänsä, olet osa tiimiä. Pelaat samaan päätyyn, kurot kiinni yhteistä tavoitetta ja jaat onnistumiset ja pettymykset yhdessä tiimikaveriesi kanssa. Tiimin sisäinen vuorovaikutus ratkaisee pelin.

Tiimi määritellään usein kahden tai useamman ihmisen muodostamaksi ryhmäksi, joka on säännöllisesti vuorovaikutuksessa ja tekee töitä saman tavoitteen eteen. Hyvä vuorovaikutus on tiimin toimivuuden, tuloksellisuuden ja dynamiikan edellytys. Se luo perustan avoimelle tiedonkululle, luottamukselle ja yhteistyölle. Roolistasi riippumatta, olet omalta osaltasi vastuussa tiimin vuorovaikutuksen, kommunikaation ja tiedonkulun sujuvuudesta.

Vuorovaikutuksen näkökulmasta tiimiin tarvitaan erilaisia vahvuuksia ja toisiaan täydentäviä kommunikaatiotaitoja ja -tapoja. Tässä muutama esimerkki:

  • Olet vastuussa paitsi tiimin ohjaamisesta ja yhteisten tavoitteiden asettamisesta, myös avoimen keskustelukulttuurin ja hyvän vuorovaikutuksen mahdollistamisesta. Hyvä vuorovaikutus ja luottamuksen ilmapiiri auttaa myös rakentavan palautteen antamisessa ja vastaanottamisessa.

    Pohdi: Milloin viimeksi otit vastuuta tiimisi vuorovaikutuksen sujuvuudesta?

  • Jokainen on vuorollaan sentterin roolissa. Otat kopin, syötät nappisyöttöjä tiimikaverille ja huolehdit tiedonkulusta omalta osaltasi päivittäin. Langat pysyvät käsissäsi ja aikataulu kasassa. Tarvittaessa uskallat ehdottaa myös uusia ideoita ja vaihtoehtoisia etenemistapoja, jos tiimin tai projektin etu sitä vaatii.

    Pohdi: Jos voisit parantaa tiimisi vuorovaikutusta, mitä siinä muuttaisit?

  • Sinä olet se, johon kaikki luottavat ja nojautuvat vuorollaan. Et pidä meteliä itsestäsi, vaan hoidat oman tonttisi ja usein palasen naapuritonttiakin - aina aikataulussa ja henkseleitä paukuttelematta. Kokemuksesi tuo varmuutta, jota kaikilla tiimissä ei vielä ole.

    Pohdi: Miten voisit varmistua, että osaamisesi ja hiljainen tietosi välittyvät tiimissä myös muille?

  • Sinulla on taito hallita konflikteja ja rauhoittaa tilanteita. Olet myös empaattinen ja taitava asettumaan muiden asemaan. Esität ajatuksesi aina rakentavalla tavalla ja autat samalla tiimiäsi eteenpäin silloin, kun tarvitaan joku puhaltamaan peli poikki tai vaihtamaan suuntaa. Palaveripulla on salainen aseesi.

    Pohdi: Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi? Osaatko viestiä muille omista rajoistasi?

  • Olet tiimisi idealinko, joka pursuaa luovuutta ja innovatiivisia ajatuksia. Näet ympärilläsi enemmän mahdollisuuksia kuin ongelmia ja olet tottunut pohtimaan asioita uudesta näkökulmasta. Tuot tiimiisi paljon energiaa ja ”Mitä jos…” -ajattelua, mitä ilman moni pelikuvio ja innovaatio olisi saattanut jäädä syntymättä.

    Pohdi: Miten voisit varmistaa, että muutkin uskaltavat ilmaista mielipiteensä? Kuuletko varmasti myös muiden ideat?

  • Sytyt nollasta sataan herkästi ja usein olet tunteidesi vietävänä ennen kuin huomaatkaan. Konflikteja ei voi työpaikalla kokonaan välttää. Usein ne johtuvat erilaisista näkemyksistä, arvoista, resursseista tai huonosta kommunikaatiosta. Lepyt yhtä nopeasti kuin räjähdätkin, mutta joskus laineet lyövät ympärilläsi vielä pitkään.

    Pohdi: Miten voisit jatkossa ilmaista omat näkemyksesi selkeästi ja rakentavasti, ilman tunnekuohua?

  • Olet se läpänheittäjä ja tylsien Teams-palaverien pelastaja, innostava ja motivoiva tiimikaveri, joka pitää huolen siitä, että tiimihenki on korkealla ja kaikki tuntevat olevansa osa tiimiä. Luot ympärillesi innostavaa ilmapiiriä, joka auttaa kaikkia pysymään motivoituneina ja saavuttamaan yhteiset tavoitteet.

    Pohdi: Mitä sellaisia tapoja tai rutiineja voisit luoda, jotka edesauttaisivat positiivisen yhteishengen rakentumista jatkossakin?

Kun vuorovaikutus tiimissä toimii, tieto kulkee, työntekijät tuntevat työnsä merkitykselliseksi ja luottavat siihen, että jokainen heistä tulee kuulluksi ja hyväksytyiksi, omana itsenään. Sitoutuminen, luottamus, suvaitsevaisuus ja työmotivaatio kasvavat, työhyvinvointi lisääntyy ja sitä kautta myös tiimin tuottavuus ja tulokset paranevat.

Pohditko, miksi listalta puuttuu valmentaja? Syy on tässä:

Valmentaja on kaikissa rooleissa sisäänrakennettuna, myös sinussa. Työelämä tarvitsee yhä enemmän valmentavan vuorovaikutuksen osaajia, toimenkuvaan ja asemaan katsomatta. Ota sen perusteet haltuun – olet sitten tiiminvetäjä, esihenkilö tai asiantuntija.

Ilmoittaudu mukaan tuleviin valmennuksiin!

Previous
Previous

Valmentava vuorovaikutus, mitä helkuttia se on?

Next
Next

Case: Finding your own leadership style